BENELLI 752 S

U bent hier

Hoe rijdt dat ? Motorfietsen getest door u en door ons.
Benelli 752S bij Bike Parts Zele

Pura passione dal 1911. Het oudste Italiaanse motormerk, Benelli, is terug!  Met nieuwe investeerders, nieuwe R&D, maar wel met de gekende mooie motoren, snel uitbreidend gamma, én groene kleur! Of deze 752S voor pura passione zorgt, mocht yours truly zelf uitzoeken.

Eerste indruk

De Benelli 752S is vanaf de eerste oogopslag een mooie machine. Het mooie frame, de fraaie tank, het zadel waar heel elegant “Benelli” op geborduurd staat, het korte uitlaatdempertje, de prachtige koplamp, … . Zelfs het digitaal instrumentenpaneel dat van kleur verandert bij donkere (weers)omstandigheden. Het plaatje klopt gewoon en je zou bijna van een coup de foudre kunnen spreken. Daar komt dan nog eens bij dat de paralleltwin een prachtige sound heeft, die tijdens het rijden enkel maar meer in de verf wordt gezet. Deze 752S is een symfonie voor ogen en oren met alles aan boord om een te duchte underdog  te worden.

Rij-impressie

Het uiterlijk en de sound van deze Italiaanse schone zitten goed, en ik hoop uit heel men hart dat ze me ook met haar rijkarakter kan overtuigen. Helm gaat op, handschoenen aan, contactsleutel omdraaien, en meteen begint de tweecilinder uitdagend tussen mijn benen te roffelen. Wat onmiddellijk opvalt is hoe compact de motor aanvoelt met een fantastische en directe gasrespons, zonder te nerveus of bokkig te zijn. De koppeling voelt net licht genoeg aan en met die heerlijke clack valt de motor in eerste versnelling en zijn we weg voor onze eerste kennismaking. Meteen geeft de motor een gevoel van vertrouwen. De Brembo remmen doen hun werk meer dan naar behoren, de Pirelli Angel ST’s die af-fabriek gemonteerd zijn bieden ruim voldoende grip (ook op nat wegdek), en de Benelli voelt opvallend licht en compact. Ondanks de compacte zithouding is deze Benelli verbazingwekkend comfortabel en is de houding perfect om een hele dag in het zadel te zitten.  Zelfs wanneer het tempo iets de hoogte in gaat, laat de Italiaanse zich perfect leiden door alle bochten. Dankzij de paralleltwin hoeft er niet constant geschakeld te worden omdat er over de hele lijn meer dan genoeg koppel en vermogen zit. De enige reden om toch snel op te schakelen, is om het prachtige geroffel bij lagere toeren uit de uitlaat te horen komen. Wat. Een. Verslavend. Geluid! En als extra kers op de taart is ze voorzien van een tank met 14.5 liter inhoud waardoor je lang kan genieten van al die sensaties met 1 tankbeurt (reken op 250km per tank).

Is dan alles goed aan deze 752S?

Neen. Mede door mijn lichaamsafmetingen zit de uitlaatbocht in de weg bij mijn rechter voet. Normaliter zit ik heel dicht tegen de moto, met de voeten tegen de heel plates, wat hier niet gaat en mijn rechtervoet dus erg ver naar buiten staat. Bij iets hogere snelheden zal je ook merken dat de spiegels toch wat trillingen ondervinden en soms een wazige blik achterlaten (maar wat maakt het uit, de open wegen liggen voor ons), en ook de positionering ervan is niet optimaal. In onze 800km samen ben ik er zelden in geslaagd de linkerspiegel precies goed te krijgen. Wat vervelend is, en soms voor enige verwarring kan zorgen, is dat de snelheidsaanduiding niet helemaal correct wordt weergegeven. In die zin dat de motor continu ongeveer 10km/u te veel aanduidt. Toegegeven, daar heeft een groot deel van de hedendaagse motoren last van en zal vermoedelijk snel uit de weg geholpen kunnen worden door elektronische tools/hulpmiddelen van Healtech.

 

 

Wat is dan het verdict?

De jongens uit Persaro zijn erin geslaagd om een budgetvriendelijke nakedbike te maken, die ook nog eens heerlijk klinkt én verdorie gezien mag worden. Deze Italiaanse schone staat namelijk voor een goede €7000 in je eigen garage, met daarbij 2 jaar assistance. Met de Benelli 752S haal je een motor in huis die zeer uitdagend is en mee kan groeien met haar berijd(st)er. Bovendien krijg je dan ook een motor die niet vies is van bochtenwerk, autostrade, noch van pendelen. Het concept van deze Benelli zit gewoon goed, alles voelt juist, en ze weet snel mensen te overtuigen ook. Mede daardoor kan ik de paar imperfecties door de vinger zien, want telkens je er mee rijdt, de sound hoort, of er nog maar naar kijkt, ben je verkocht aan haar.

Bekijk zeker ook onze video !

https://www.youtube.com/watch?v=lk9FVbK2h-g

Benelli 752S groen bij Bike Parts Zele
Benelli 752S rood bij Bike Parts Zele
Benelli 752S wit bij Bike Parts Zele
Benelli 752S zwart bij Bike Parts Zele